Marga 1 2019

Marga | 25 Eten en drinken is onderdeel van de zorg Anne en Hans kunnen de rol van eten en drinken niet genoeg benadrukken. Anne: “Zorg bestaat uit meer dan alleen het behandelen van bewoners. Zorg heeft twee belangrijke pijlers. Aan de ene kant bestaat zorg uit een goede behandeling met de juiste verzorging en medicatie. Aan de andere kant is zorg ook goed eten en drinken.” Anne en Hans vinden het belangrijk dat de focus binnen onze organisatie meer op eten en drinken komt te liggen. Daarom hebben zij een vernieuwde visie op eten en drinken gemaakt. Ze vatten deze als volgt samen: “Het zou mooi zijn als we samen, de collega’s van de facilitaire dienst en de collega’s in de zorg, handelen vanuit de gedachte dat eten en drinken een wezenlijk onderdeel is van het welzijn van bewoners. Het is een eerste levensbehoefte en onderdeel van de zorg die wij aan bewoners bieden.” Anne en Hans willen de kennis en kunde van de Grand Cafés dan ook graag inzetten op de woningen/afdelingen om zo de kwaliteit voor het eten en drinken te stimuleren. “Daarvoor is een nauwe samenwerking nodig tussen zorg en vakmensen vanuit de facilitaire dienst, waar ook de Grand Cafés onder vallen.” Zorg en Grand Café maken samen het verschil Door beter met elkaar samen te werken, maken we de totale zorg binnen Marga Klompé nog een stukje beter. Daar zijn Anne en Hans van overtuigd. Collega’s uit de zorg, Grand Café, welzijn en andere vakgebieden kunnen veel van elkaar leren. Anne: “Vanuit het service verlenende karakter van onze dienst willen we graag samen met de zorg het verschil maken. Zodat we bewoners meer keuzevrijheid kunnen geven en gastvrij hun individuele wensen op kunnen pakken. Want smaken en eetgewoontes veranderen en de voorkeuren worden steeds meer divers. Het uiteindelijke doel is de cliënttevredenheid actief te meten en te verhogen.” Hans vult aan: “Iedereen kan bijdragen aan de geluksmomentjes van de bewoners. We moeten uitstralen dat we de rode loper uitrollen om mensen te ontvangen bij Marga Klompé en waar dat kan in de Grand Cafés. En wij als facilitaire dienst staan klaar om dat samen met de zorg te gaan doen. En als bewoners dan aangeven dat ze naar het Grand Café gaan voor veel gezelligheid en ‘lekkere’ zorg, dan hebben wij het met elkaar goed gedaan.” Smakelijke geluksmomentjes Anne en Hans willen dit jaar een bewustwordingscampagne over eten en drinken binnen Marga Klompé lanceren. Hans: “We doen het al heel erg goed. We moeten ons vooral gaan realiseren dat eten en drinken belangrijk is voor de totale zorg.” Met een campagne voor zorgmedewerkers, medewerkers Grand Café en bewoners (en familie/ bezoekers) willen Anne en Hans de vernieuwde visie op eten en drinken laten zien en mensen enthousiasmeren om ‘smakelijke geluksmomentjes’ met elkaar te maken. Dat wordt ook de naam van de campagne: Smakelijke geluksmomentjes. Bijvoorbeeld voor mevrouw de Vries die meer van vis dan vlees houdt. Of voor meneer Makkink die zo graag de stoofpeertjes volgens het recept van zijn vrouw op het menu ziet staan. Wat eten we vandaag? Anne noemt tot slot een aantal voorbeelden die we kunnen nemen om de visie tot leven te brengen. “We willen het eten en drinken meer afstemmen op de wens van de bewoner en op het seizoen. Daarnaast gaan we als facilitaire dienst meer ondersteuning bieden aan teams bijvoorbeeld door scholing. En door het inzetten van een servicedesk Eten & Drinken waar zorgmedewerkers terecht kunnen voor vragen of hulp. Bijvoorbeeld als je wel eens wat inspiratie kunt gebruiken op de vraag ‘Wat eten we vandaag?’. Ook gaan we per locatie een of meerdere ‘Eten & Drinken ambassadeurs’ werven die de visie op de locatie willen vormgeven en uitdragen. Gastvrijheid binnen Marga Klompé is een belangrijk onderdeel voor de totale zorg aan onze bewoners. Want zoals Anne en Hans aangeven: “Samen gaan we van de momenten van eten en drinken momenten van ontspanning en gezelligheid maken. Smakelijke geluksmomentjes, waarbij we oog hebben voor de bewoner en gast, de omgeving en elkaar.” Meer weten over de visie op Eten & Drinken? Sluit je bij LIV aan op de groep ‘Smakelijke geluksmomentjes’. • Lekker, gezond en gevarieerd eten in een prettige omgeving draagt bij aan welzijn Hernieuwde visie op Eten & Drinken “Eten en drinken zijn sociale momenten waarin mensen samen komen en contact hebben met anderen.”

RkJQdWJsaXNoZXIy MTkxNTk=