Dag van de beroerte
Op dinsdag 14 mei kan iedereen gratis zijn of haar cholesterol, bloeddruk en bloedsuiker laten meten in de hal van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk (SKB). Wie dit doet, krijgt direct de uitslag en zo nodig advies en meer informatie. De inloopdag start om 9.30 uur en duurt tot 15.30 uur.
De tests worden georganiseerd vanwege de Europese Dag van de Beroerte op 14 mei. Het SKB, onderdeel van Santiz, en Marga Klompé organiseren de testdag samen. Iedereen is welkom. De nadruk ligt op gezonde leefstijl en het voorkomen en het verkleinen van de risico’s op hart- en vaatziekten. Daarom kunnen bezoekers gratis hun bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker en BMI laten meten. Ook worden door fysiotherapeuten en ergotherapeuten tests aangeboden om de lichamelijke en geestelijke fitheid wat nader in kaart te brengen.
Direct uitslag
Verpleegkundigen en diëtisten van het SKB en Marga Klompé zijn die dag aanwezig om de diverse tests uit te voeren. Iedereen krijgt ter plekke de uitslag en zo nodig een advies. Komen er bijzonderheden uit de testen? Dan wordt de uitslag direct besproken met gespecialiseerde verpleegkundigen op dit gebied. Bezoekers krijgen de uitslagen op papier mee, zodat zij deze eventueel kunnen bespreken met de huisarts.
Over de dag van de Beroerte
In 2000 startte SAFE (Stroke Alliance for Europe) een Europese Dag van de Beroerte. Onder meer om aandacht te vragen voor preventie en de risicofactoren van een beroerte. Ieder jaar overlijden er nog steeds circa 10.000 mensen als gevolg van een beroerte. Om dit aantal terug te dringen is het belangrijk om te weten wat een beroerte is, hoe je dit kunt herkennen en wat je vervolgens moet doen.
Risico verkleinen
Een gezonde leefstijl verkleint het risico op een beroerte: gezonde voeding, voldoende bewegen, minder stress, niet roken en matig omgaan met alcohol. Het maakt de kans op een beroerte kleiner. Daarnaast verkleint het ook de kans op volgende beroerte. Verder is het bij een verhoogd risico belangrijk één keer per jaar een check te doen bij de huisarts.
Informatiestands
Naast het testen zijn er die dag diverse stands met informatie over onderwerpen die te maken hebben met een beroerte. Bijvoorbeeld over begeleiding en nazorg voor patiënten en mantelzorgers na niet aangeboren hersenletsel.