19 april 2022

Ruud Kampshoff benoemd tot directeur van de TZA Achterhoek

Per 1 mei gaat Ruud Kampshoff aan de slag als directeur van de Technologie & Zorg Academie  (TZA) Achterhoek. Dit gaat hij doen onder de vlag van Marga Klompé. De TZA is na drie jaar ontwikkeling toe aan een volgende stap. Ruud wil de academie naar een hoger plan tillen.
 
TZA Achterhoek biedt een platform aan rond innovaties in de zorg. En heeft als doel om zorgprofessionals en -studenten op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met zorgtechnologie. Zij kunnen oefenen, testen en leren werken met deze technologieën. Denk aan e-health, apps, domotica en zorg op afstand. Alles gericht op het behoud van zelfstandigheid en zelfredzaamheid in de woonsituatie. Voor ouderen kan zorgtechnologie er bijvoorbeeld voor zorgen dat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.
 
In de afgelopen jaren heeft de TZA veel ontwikkeld, zoals verschillende opleidingsprogramma’s en een probeer- en uitleenservice voor zorgtechnologie. Op dit moment is de coöperatieve vereniging i.o. bezig met het opzetten van een escape challenge. Ruud vertelt: “Door vragen en opdrachten over zorgtechnologie te maken, komen zorgmedewerkers in deze challenge automatisch in aanraking met zorgtechnologie. Deze technologie kan laagdrempelig in de eigen organisatie worden uitgeprobeerd.”
 
Ruud kijkt er naar uit om te starten in zijn nieuwe functie. “Ik zou met grote projecten aan de slag willen. Het liefst wetenschappelijk onderbouwd in samenwerking met een universiteit. Ik denk dan bijvoorbeeld aan slim incontinentiemateriaal. Als het incontinentiemateriaal verwisseld moet worden, krijgt de zorgmedewerker een signaal op de smartphone. Of spraakgericht rapporteren. Rapporteren kost veel tijd en niet iedereen vindt dit even leuk. Als dat spraak gestuurd kan, zou dat veel tijd kunnen schelen,” verteld Ruud.
 
Zijn doel is om meer sturing te gaan geven en vooral veel nieuwe dingen te gaan ontwikkelen voor de regio. Maar eerst wil hij graag kennismaken met de zestien deelnemende organisaties. Zodat hij in kaart kan brengen waar behoefte aan is. “Iedere organisatie heeft een innovator. Daarmee zitten we in een Kenniskring. Het is niet een passief lidmaatschap, als organisatie haal je én breng je wat”, aldus Ruud.  

Deel dit bericht via: Twitter Facebook Mail