Informatie rondom coronaLees meer

Marga Klompé in tijden van corona

Op deze plek informeren we u over Marga Klompé in tijden van corona. Over de aanpassingen die we doen, over de voorbereidingen die we treffen en over de maatregelen die we nemen om het risico op besmetting zoveel mogelijk te voorkomen. Heeft u vragen over de informatie die wij op deze pagina geven? Neem dan contact op met onze corona vragenlijn. Voor cliënten, hun familie en medewerkers van Marga Klompé. Open van maandag tot en met vrijdag van 9-17 uur. T: 0544 47 33 18 of E: corona@szmk.nl. Of neem een kijkje bij de veelgestelde vragen over onze coronavirus maatregelen

Corona zette de wereld op zijn kop. Voor iedereen. Voor ons vooral tijdens de lockdown. Ook bij ons greep het virus om zich heen. Bij cliënten en bij medewerkers. Onze zorgmedewerkers deden er alles aan om veiligheid en warmte te blijven bieden in deze moeilijke tijd waarin naasten werden gemist. Na een zomer waarin we gelukkig vrij bleven van besmettingen, zijn we nu in een fase terecht gekomen waarin landelijk de besmettingen toenemen. En we maatregelen moeten nemen om (een uitbraak van) het virus in onze locaties te voorkomen. Weet dat we alles op alles zetten om een tweede lockdown van locaties te voorkomen. Uiteraard wel binnen de richtlijnen van de RIVM en de rijksoverheid.

Update 16 oktober
Sinds afgelopen dinsdag zijn de maatregelen in het land verder verscherpt om het hoge aantal besmettingen te laten dalen. Ook binnen Marga Klompé scherpen wij twee regels aan om het risico op verspreiding van het coronavirus te verkleinen: 

Aanscherping bezoekregeling
We gaan de bezoekersaantallen beperken om het risico op verspreiding van het virus te verminderen. De bezoekregeling wordt als volgt: er mag één bezoekmoment per dag zijn voor maximaal 2 bezoekers.
(in verband met besmettingen in De Molenberg geldt op dit moment een andere bezoekregeling: 1 bezoeker, 1 keer per dag) 

LET OP: de bezoekregeling kan afwijken op afdelingen waar besmettingen zijn

Verscherpte maatregelen Grand Cafés

  • Bezoek is niet meer toegestaan in het Grand Café. Het bezoekmoment vindt op de kamer of het appartement plaats
  • Bewoners zijn welkom in de Grand Cafés voor het nuttigen van de maaltijden en de koffiemomenten. Eten wordt in shifts gedaan
  • Alle Grand Cafés sluiten om 18.00 uur
  • Het is niet mogelijk om feestjes en/of verjaardagen te houden in het Grand Café

Update 13 oktober
Besmettingen in De Molenberg in Groenlo
Eind september zijn in De Molenberg een medewerker en een bewoner besmet geraakt met het coronavirus. We zijn nu twee weken verder. Op 4 van de 9 afdelingen zijn besmettingen vastgesteld. Op dit moment zijn 16 bewoners en 25 medewerkers positief bevonden. Helaas hebben we van zes bewoners afscheid moeten nemen. Van de 16 bewoners die besmet zijn, hebben 11 bewoners geen tot weinig klachten en zijn 5 bewoners ziek. In De Molenberg wonen 155 ouderen en werken 330 medewerkers.
 
Regiomanager Judith Kroes: “Het coronavirus is een grillig en onvoorspelbaar virus. Met man en macht wordt geprobeerd het virus een halt toe te roepen. Het eist veel van ons allemaal: bewoners, familie, medewerkers. En het brengt veel emoties teweeg als onmacht en verdriet. Dagelijks maken we de lastige afweging: wat moeten we doen om het virus te beteugelen en veiligheid te bieden? En wat we kunnen doen om het welzijn en de kwaliteit van leven voor bewoners te blijven ondersteunen en de zorg nog rond te krijgen? Het zijn moeilijke vraagstukken.”
 
Medewerkers in De Molenberg worden met regelmaat preventief getest als de situatie op de afdeling daarom vraagt. Ook bewoners met symptomen die passen bij het coronavirus testen we periodiek preventief. Op deze manier proberen we grip te krijgen op de verspreiding van het virus en treffen we per afdeling passende maatregelen.
 
Bezoekmogelijkheid in De Molenberg
De maatregelen in De Molenberg zijn voor de aangedane afdelingen aangescherpt: het bezoek aan dierbaren is beperkt tot één bezoeker per dag. Familie kan op bezoek blijven komen bij hun naaste. Bezoekers op al onze locaties dragen een mondneusmasker. Op afdelingen in De Molenberg die in isolatie zijn, wordt daarnaast ook een schort, handschoenen en spatbril gedragen door bezoekers.
 
Update 2 oktober
Bezoekers registratie
Bezoekt u één van onze locaties? Dan vragen wij om u te registreren. Dat zal in ieder geval op maandag 5 oktober ingaan, op sommige locaties start de registratie per vandaag. We vragen uw naam, telefoonnummer en mailadres te noteren op de registratielijst die u bij de ingang van de locatie vindt.  

Op die manier kunnen wij u, wanneer er bijvoorbeeld een besmetting op een afdeling in de locatie is geconstateerd, snel bereiken. Graag eerst registreren, daarna uw handen desinfecteren en dan uw mondneusmasker pakken en opzetten. 

Update 29 september
Ook wij merken dat de besmettingen toenemen. Wij nemen daarin onze verantwoordelijkheid, ook in het licht van de persconferentie van het kabinet van maandag 28 september en de daar aangekondigde maatregelen. Zo hebben we besloten om de maatregelen in alle locaties aan te scherpen om de kans op besmettingen te verkleinen. Dit zijn de preventieve maatregelen die we nemen:  

Continue dragen van een mondneusmasker verplicht
Vanaf zaterdag 26 september zijn bezoekers van de locaties verplicht te allen tijde een mondneusmasker te dragen. Dit geldt ook wanneer u in het appartement, de kamer of woning van uw naaste bent. Marga Klompé zorgt voor mondneusmaskers. Deze liggen klaar (dichtbij) de entree van de locatie. Wanneer u de locatie betreed, zet u het mondneusmasker op en deze houdt u op totdat u de locatie verlaat. Wij zullen toezien op naleving van deze afspraak.

Niet allemaal tegelijk eten
Om het risico op besmetting te verkleinen, is het niet langer toegestaan om met grote groepen in het restaurant te zitten. Daarom gaan de bewoners vanaf vandaag of morgen – daar waar dit nog niet het geval was - in shifts eten in onze Grand Cafés.

Thuiswerken en online overleg
Onze kantoormedewerkers zijn tot tenminste 20 oktober verplicht om thuis te werken en komen alleen bij noodzaak naar kantoor. Teambijeenkomsten worden niet meer georganiseerd en overleggen vinden online plaats.

Update 26 augustus
Opname van mensen met dementie 
Alle cliënten met dementie blijven we opnemen op een speciaal daarvoor ingerichte unit op de afdeling Ravelijn in De Molenberg. Hier verblijven zij 10 dagen waarna zij naar hun 'eigen' locatie gaan. De reden dat we dit doen is het risico dat opname van deze groep cliënten met zich meebrengt. Zo zijn er in de periode voor de opname vaak veel mensen betrokken. Ook zijn cliënten met dementie vaak beperkt in het kunnen aangeven van gezondheidsklachten en vaak moeilijk te instrueren, bijvoorbeeld bij het opvolgen van de coronaregels. Zo proberen we het risico op besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen. 

Update 24 augustus
Maatwerk in maatregelen om een nieuwe lockdown te voorkomen 
We zijn er alert op en bereiden ons voor om bij, onverhoopt, mogelijke nieuwe besmettingen met het coronavirus in één of meerdere van onze locaties, direct maatregelen in te kunnen zetten om verdere besmettingen te voorkomen. De maatregelen die we treffen zullen maatwerk zijn. We bekijken per situatie en per locatie of afdeling wat nodig is. Weet dat we te allen tijde zullen proberen om sluiting van locaties te voorkomen. Dat kunnen we alleen samen met u. Met bezoekers, familie van cliënten en medewerkers door samen de coronaregels op te volgen. En samen met onze collega-zorginstellingen in de regio. Zo hebben we bijvoorbeeld afspraken gemaakt met Azora, Careaz, Markenheem en Sensire om bij een grote uitbraak bewoners die zijn besmet met het coronavirus tijdelijk op te vangen in een gezamenlijk zorghotel, gevestigd in de Slingebeek in Gaanderen. Naast het zorghotel zijn dichterbij in Borculo en in Dinxperlo mogelijk enkele bedden beschikbaar voor cliënten die besmet zijn met het coronavirus waar de zorg niet thuis of anders georganiseerd kan worden. 

Update 22 juli - berichtje voor naasten van de cliënten en vrijwilligers
Op vakantie
De vakanties staan voor de deur. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft met kleuren aan hoe veilig een land of gebied is om naartoe te reizen. Wij vragen u dit advies op te volgen, gezien de kwetsbare groep cliënten binnen onze locaties. Reist u toch af naar een code oranje gebied - noodzakelijke reizen -  dan verzoeken we u 10 dagen (vanaf dat u thuis bent) onze locaties niet te bezoeken. Dit zijn de richtlijnen van het RIVM die wij volgen.
 
Overig nieuws
Corona vragenlijn
We krijgen veel vragen over corona. Daarom hebben we een corona vragenlijn in het leven geroepen. Voor cliënten, hun familie en medewerkers van Marga Klompé. Bij vragen kan gebeld worden met telefoonnummer 0544 47 33 18. Mailen naar corona@szmk.nl kan ook. De corona vragenlijn is van maandag tot en met vrijdag van 9.00 - 17.00 uur bereikbaar. Voor allerlei vragen zoals ‘Ik kom uit een code oranje land, wat nu?’ en 'Moet ik nog een vragenlijst invullen als ik op bezoek kom?

Wil je ons helpen?
Ben jij op dit moment gediplomeerd helpende, verzorgende (IG) of verpleegkundige? Dan doen we graag een beroep op jou! Ben jij bevoegd, maar niet meer bekwaam om zorg te verlenen? Of volg je een zorgopleiding en heb je nog tijd om iets extra’s te betekenen? Dan komen we ook graag met jou in contact, wij verwachten dat we de komende periode behoefte hebben aan zorg medewerkers. Stuur een mailtje naar inzet.corona@szmk.nl met wat jij kunt betekenen of kijk hier voor meer informatie en aanmelden.   

In contact blijven
Via ons cliëntenportaal kunt u volgen hoe het met uw naaste gaat. Kunt u nog niet meelezen met de zorg in het cliëntenportaal en zou u dat wel willen? Dan kunt u een mail sturen aan serviceloket@szmk.nl.
 
Bewoners en (thuiszorg)cliënten
We zullen te allen tijde toegewijd de zorg blijven bieden die nodig is, zoals u dat van ons gewend bent. Daarbij staat de bescherming van ons allen voorop. We houden in afstemming met de GGD actief de landelijke ontwikkelingen én de situatie op onze locaties in de gaten. Wanneer u als bewoner of (thuiszorg)cliënt een griepachtig beeld heeft, kunt u erop vertrouwen dat we direct in afstemming met de specialist ​ouderengeneeskunde of huisarts de juiste maatregelen nemen.

Samenwerking in de regio
We werken zoveel mogelijk samen met andere zorgorganisaties in de regio, zodat onze maatregelen goed op elkaar aansluiten. Via brieven, mail, posters en ons cliëntenportaal informeren we bewoners, cliënten, familie en andere bezoekers over de manieren om verspreiding van het virus tegen te gaan. Onze medewerkers worden via het intranet op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en maatregelen die we als organisatie nemen.

Waardering
We spreken onze waardering uit aan alle medewerkers en vrijwilligers die zorg of diensten verlenen aan onze bewoners en (thuiszorg)cliënten. Ook dank aan allen die in welke vorm dan ook hulp aanbieden. Samen moeten we deze uitdaging klaren. 

Veelgestelde vragen

Als organisatie nemen we de ontwikkelingen rondom het coronavirus zeer serieus. Door de snelle ontwikkelingen van het virus nemen wij vrijwel dagelijks nieuwe voorzorgsmaatregelen. Omdat de informatie zo snel kan wijzigen, delen we de meest actuele berichtgeving op de website. 
 
Veelgestelde vragen
Op veelgestelde vragen over onze coronavirus maatregelen vindt u een lijst met veelgestelde vragen. We nodigen u uit om hierop te kijken als u een vraag heeft.