Informatie rondom coronaLees meer

CORONA INFORMATIE

Vragen? Bel met onze corona vragenlijn. Voor cliënten, hun familie en medewerkers van Marga Klompé. Open van maandag tot en met vrijdag van 9-17 uur. T: 0544 47 33 18 of E: corona@szmk.nl. Of neem een kijkje bij de veelgestelde vragen over onze coronavirus maatregelen

Lees hier de nieuwe of aanvullende maatregelen die wij nemen om bewoners, (thuiszorg)cliënten, medewerkers, vrijwilligers, familie en bezoekers zo goed mogelijk te beschermen. Binnen en buiten onze locaties. We volgen hierin de landelijke adviezen van de overheid, het RIVM en onze branchevereniging Actiz.

Update 22 juli - berichtje voor naasten van de cliënten en vrijwilligers
Op vakantie
De vakanties staan voor de deur. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft met kleuren aan hoe veilig een land of gebied is om naartoe te reizen. Wij vragen u dit advies op te volgen, gezien de kwetsbare groep cliënten binnen onze locaties. Reist u toch af naar een code oranje gebied - noodzakelijke reizen -  dan verzoeken we u twee weken (vanaf dat u thuis bent) onze locaties niet te bezoeken. Dit zijn de richtlijnen van het RIVM die wij volgen.

Update 25 juni
Per 1 juli gaan de deuren weer open voor bezoek
We zijn verheugd dat de locaties van Marga Klompé per 1 juli weer open gaan voor bezoek en we bezoekers weer welkom kunnen heten. Wel met een aantal voorwaarden, waaronder de 1,5 meter afstand regel. Iedere bezoeker – zonder klachten – is welkom om op bezoek te komen. We hanteren de volgende regels:

  • Maximaal twee bezoekers per bezoek. De cliënt mag zoveel bezoekers ontvangen als hij wil op een dag, maar wel met maximaal 2 tegelijk. Zo kunnen we de 1,5 meter afstand waarborgen.
  • Bezoek vindt plaats op de eigen kamer of appartement, niet in de huiskamers.  
  • We blijven de drie hoofdregels volgen: 1,5 meter afstand, handhygiëne en thuis blijven bij klachten.

Onze zeer gewaardeerde vrijwilligers waren al weer welkom, maar dit kan per 1 juli verder uitgebreid worden. Ook activiteiten zijn dan weer mogelijk. Deze gaan we voorzichtig opstarten. Samen met u hopen we deze versoepeling blijvend vorm te kunnen geven binnen de huidige mogelijkheden en maatregelen. Heeft u vragen over andere maatregelen die we nemen? Dan verwijzen we u graag naar de veelgestelde vragen

Update 11 juni
Versoepeling bezoekregeling per 15 juni
We zijn blij dat we de bezoekregeling verder kunnen versoepelen. Vanaf maandag 15 juni zijn twee vaste bezoekers dagelijks welkom. De week erna mogen twee andere bezoekers komen. De bezoekers mogen apart van elkaar komen, maar ook gelijktijdig. De duur van het bezoek is vrij. Vandaag of morgen ontvangen cliënten en eerste contactpersonen hier verdere informatie over. 
 
Het dragen van een mondneusmasker blijft verplicht voor de bezoekers. Datzelfde geldt voor de registratie van het bezoek. De vragenlijst of u gezondheidsklachten heeft, moet nog één keer per week worden ingevuld. Deze versoepeling geldt in ieder geval tot 29 juni. Daarna hopen we de volgende stap te kunnen nemen. Geniet van de mooie momenten samen.

Warm welkom aan vrijwilligers
Vanaf maandag 15 juni kunnen we ook onze vrijwilligers weer (mondjesmaat) welkom heten in de organisatie. We hebben ze enorm gemist en zijn daar dan ook heel blij mee. Hoe de vrijwilligers ingezet worden, verschilt per locatie. Ook dit doen we stapsgewijs. De vrijwilligers worden hier door de locatie over geïnfomeerd. 

Update 4 juni
Dagelijks bezoek
Op 15 juni gaan de verpleeghuizen en woonzorgcentra weer open voor meer dan één bezoeker per cliënt. Voordat we meerdere bezoekers toelaten, maken we een tussenstap. Vanaf vandaag 4 juni kan de vaste bezoeker dagelijks op bezoek komen in plaats van één keer per week (met uitzondering van De Hoge Weide en 't Talma). Ook de duur van het bezoek kan naar behoefte ingevuld worden en is niet langer beperkt tot maximaal één uur. Dit is een weloverwogen keuze voordat we overgaan op verdere versoepeling. We moeten immers alert blijven om besmettingen met het coronavirus te voorkomen.
 
In De Hoge Weide en ’t Talma wordt deze week gestart met de eerste versoepeling van de bezoekersregeling van één vaste bezoeker per cliënt voor de duur van één uur per week. Zij beginnen daarom later met de invoering van dagelijkse en langere bezoeken. In Stegemanhof en De Pelkwijk was al dagelijks bezoek toegestaan, daar wordt nu ook de duur van het bezoek uitgebreid.

Weer naar buiten en naar de kapper
Ook buiten wandelen of een ritje op de duofiets maken is weer mogelijk evenals de kappers die weer gaan knippen in onze locaties. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Deze hebben we vandaag per mail en brief gedeeld met onze cliënten en eerste contactpersonen.
 
Vrijwilligers
We laten op dit moment alleen het vaste bezoek van de bewoners op de locaties komen. We laten nog geen vrijwilligers toe, zij moeten nog even wachten. Deze stap hopen we na 15 juni te kunnen zetten.
 
Dagcentra
Het streven is om per 1 juli weer geheel open te gaan met de dagbehandeling. Tot die tijd gaan de dagcentra gefaseerd open. Bezoekers en eerste contactpersonen van de dagcentra worden hier vanuit de betreffende locaties over geïnformeerd.
 
Update 28 mei
Naast de 'voorzichtige' toelating van bezoekers mogen we iets verder versoepelen. Wandelen tijdens het bezoek is één van deze dingen. Wij zijn bezig met de voorbereiding van deze volgende stappen. Dit doen we zorgvuldig. Als de kaders van deze verdere versoepeling opgesteld zijn, informeren we cliënten en eerste contactpersonen hierover. 

Update 20 mei
Versoepeling bezoekersregeling
Vanaf 25 mei mogen we de bezoekersregeling versoepelen. Wij zijn opgelucht en blij dat we weer bezoek mogen toestaan. Het gaat vooralsnog om een eerste kleine versoepeling waarbij 1 keer per week 1 vaste bezoeker is toegestaan voor de duur van 1 uur. We gaan dit gefaseerd en gecontroleerd uitvoeren binnen onze locaties om de kans op verspreiding van het virus zo klein mogelijk te houden. Over hoe we dit aan gaan pakken, ontvangen de cliënten en eerste contactpersonen deze week informatie.

Update 14 mei
Kappersbezoek nog niet mogelijk
Helaas kunnen wij de regels rondom kappersbezoek en schoonheidsbehandelingen nog niet versoepelen. Zolang het bezoekverbod in verpleeghuizen geldt, mogen wij helaas geen kappers en schoonheidsspecialisten toelaten in onze locaties. Dit om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. We wachten de berichtgeving van de overheid af na afronding van de pilot van het verruimen van de bezoekregeling. Deze loopt tot 25 mei. Voor die tijd kunnen we de regels niet versoepelen en het aangekondigde stappenplan niet delen.

Update 08 mei
Versoepeling maatregelen: hoe gaat Marga Klompé hiermee om?
In de persconferentie van donderdag 7 mei is een versoepeling van de maatregelen aangekondigd. Minister De Jonge gaf aan dat er maandag 11 mei een pilot wordt gestart bij 25 verpleeghuizen om de bezoekregeling te verruimen. In de pilot betreft het één naaste per bewoner die per week op afspraak op bezoek kan komen. Wij hebben ons opgegeven voor deze pilot, maar zijn helaas niet uitgekozen. Dit betekent dat wij nog steeds gesloten zijn voor bezoek totdat de landelijke uitslagen van de pilot bekend zijn. Als deze voorzichtige bezoekregeling in de praktijk goed werkt, dan is het de bedoeling dat per 25 mei in meer verpleeg- en verzorgingshuizen beperkt bezoek kan plaatsvinden. Ondertussen gaan wij door met de mooie initiatieven als kletsramen, beeldbellen en andere manieren van contact die voldoen aan de gestelde richtlijnen.
 
Pedicures, kappers en schoonheidsspecialisten
De minister sprak ook over de contactberoepen die weer aan de slag mogen. Wij moeten ons houden aan de regels die voor verpleeg- en verzorgingshuizen gelden. Het plan over hoe Marga Klompé hiermee omgaat, wordt in de week van 11 mei (volgende week) bekend gemaakt. Zodra dit stappenplan klaar is, delen wij dit met de cliënten en eerste contactpersonen. Tot die tijd gelden dezelfde maatregelen als voorheen. Daardoor kunnen cliënten op dit moment helaas hun haren nog niet laten knippen.
 
Preventieve inzet mondneusmaskers
Marga Klompé heeft samen met een aantal zorginstellingen in onze regio op vrijdag 24 april besloten dat medewerkers preventief mondneusmaskers gaan dragen. We gingen er tot nu toe vanuit dat het coronavirus pas overgedragen werd als mensen klachten hadden. Gaandeweg wordt steeds duidelijker dat mensen het virus ook kunnen overdragen een aantal dagen vóórdat ze klachten hebben. Het is nog onduidelijk hoe groot de rol daarvan is. Toch betekent dit dat mensen elkaar al kunnen besmetten zonder dat zij zich ziek voelen. Om onze cliënten en medewerkers zo goed mogelijk te beschermen en verspreiding van het virus tegen te gaan, dragen onze medewerkers chirurgische mondneusmaskers. Bij het betreden van een zorgafdeling en in de thuiszorg. We gaan onderzoeken of door het dragen van mondneusmaskers de verspreiding van het virus minder snel gaat, zodat we na een aantal weken het effect kunnen meten en heroverwegen of we hiermee doorgaan. 

Corona vragenlijn
We krijgen veel vragen over corona. Daarom hebben we een corona vragenlijn in het leven geroepen. Voor cliënten, hun familie en medewerkers van Marga Klompé. Bij vragen kan gebeld worden met telefoonnummer 0544 47 33 18. Mailen naar corona@szmk.nl kan ook. De corona vragenlijn is van maandag tot en met vrijdag van 9.00 - 17.00 uur bereikbaar. Voor allerlei vragen zoals ‘Wat als mijn collega besmet raakt?’, 'Ik maak muziek, kan ik komen optreden in de tuin?' tot 'Waar kan ik de was van mijn man het beste brengen?' en 'Hoe kom ik in contact met mijn familie?'.

Diverse besmettingen op diverse locaties
Marga Klompé heeft helaas ook te maken met besmettingen van het coronavirus. Op meerdere locaties zijn cliënten besmet. Deze cliënten worden geïsoleerd verzorgd in hun appartement.

Wil je ons helpen?
Ben jij op dit moment gediplomeerd helpende, verzorgende (IG) of verpleegkundige? Dan doen we graag een beroep op jou! Ben jij bevoegd, maar niet meer bekwaam om zorg te verlenen? Of volg je een zorgopleiding en heb je nog tijd om iets extra’s te betekenen? Dan komen we ook graag met jou in contact, wij verwachten dat we de komende periode behoefte hebben aan zorg medewerkers. Stuur een mailtje naar inzet.corona@szmk.nl met wat jij kunt betekenen of kijk hier voor meer informatie en aanmelden.   

Marga Klompé sluit alle locaties voor bezoek
In verband met het coronavirus zijn bezoekers in verpleeghuizen en woonzorgcentra voorlopig niet meer toegestaan. Zo wordt geprobeerd om bewoners en cliënten zo goed mogelijk te beschermen tegen verdere verspreiding van het coronavirus. De sluiting is ingegaan op zondagavond 22 maart 2020 om 22.00 uur. Vanaf dat moment mag er geen bezoek meer naar binnen. Ook was het toen voor bewoners niet meer mogelijk om naar buiten te gaan om bijvoorbeeld een wandeling te maken of een boodschap te doen.

Grote impact
We begrijpen dat deze maatregel veel impact heeft. Op bewoners en op hun naasten. Dit is een erg moeilijke beslissing, maar wel noodzakelijk. Weet alstublieft dat wij met deze maatregel u, uw dierbaren en onze medewerkers proberen te beschermen.​ Alle betrokkenen worden per brief of mail persoonlijk door ons geïnformeerd. We hopen op uw begrip.

In contact blijven
Wij gaan met ondersteuning van ict zo goed mogelijk ons best doen om het mogelijke te maken dat u contact met uw naasten kunt onderhouden op allerhande mogelijke manieren. Dat kan ook door het sturen van een kleinigheidje of samen een televisieprogramma kijken via de telefoon. Dit zal even zoeken zijn, maar samen vinden we hier een weg in. We zien hierin al veel mooie initiatieven ontstaan. Een boodschap in krijt op de stoep, tekeningen van buurtkinderen, bloemen, een wekelijkse opsteker of een attentie voor de bewoners. 
 
Via ons cliëntenportaal kunt u volgen hoe het met uw naaste gaat. Kunt u nog niet meelezen met de zorg in het cliëntenportaal en zou u dat wel willen? Dan kunt u een mail sturen aan serviceloket@szmk.nl.
 
Bewoners en (thuiszorg)cliënten
We zullen te allen tijde toegewijd de zorg blijven bieden die nodig is, zoals u dat van ons gewend bent. Daarbij staat de bescherming van ons allen voorop. We houden in afstemming met de GGD actief de landelijke ontwikkelingen én de situatie op onze locaties in de gaten. Wanneer u als bewoner of (thuiszorg)cliënt een griepachtig beeld heeft, kunt u erop vertrouwen dat we direct in afstemming met de specialist ​ouderengeneeskunde of huisarts de juiste maatregelen nemen.

Vrijwilligers
Dat we sluiten voor bezoek, betekent ook dat er geen vrijwilligers meer op de locaties mogen komen. Hiermee stopt al het vrijwilligerswerk, hoe vervelend wij dit ook vinden. Als deze coronacrisis voorbij is, hopen we weer op de steun van vrijwilligers te kunnen rekenen.

Dagvoorziening
Ook onze dagvoorzieningen zijn gesloten. Dat geldt voor alle dagvoorzieningen zoals de dagcentra, de dagbesteding en de dagopvang ouderen speciaal (DOS). 
 
Activiteiten
Het coronavirus haalt helaas tot in ieder geval begin mei een streep door de centrale activiteitenprogramma’s. Ook alle interne activiteiten met meer dan 4 cliënten worden afgezegd, ook dit zal in ieder geval tot begin mei duren. Bijeenkomsten met externen zoals kerkdiensten en andere voorstellingen waren al niet meer mogelijk.
 
Maaltijden in de Grand Cafés
We nemen extra voorzorgsmaatregelen in onze Grand Cafés. De maaltijden worden in kleinere groepen en op verschillende tijden georganiseerd. Als het mogelijk is worden ook andere ruimtes ingezet en wordt de ruimte tussen tafels vergroot. In het Grand Café van uw locatie vindt u de aangepaste regels. Onze Grand Cafés zijn normaal gesproken een laagdrempelige voorziening waar iedereen, ook uit de wijk, van harte welkom is voor een hapje, een praatje of een kop koffie. Het spijt ons dat we dat nu voorlopig niet meer kan. Het Grand Café is vanaf nu alleen nog toegankelijk voor mensen van binnen de locaties. Helaas kunnen mensen uit de wijk en de omliggende aanleunwoningen er tot in ieder geval begin mei niet terecht. Zij kunnen contact opnemen met het Grand Café voor mogelijke levering van koelverse maaltijden aan huis. Dit zijn maaltijden die dan thuis opgewarmd kunnen worden.

Onderhoud locaties
Om u en onze medewerkers te beschermen, is besloten om het onderhoudsbeleid van de locaties aan te passen. Dat houdt in dat alle niet noodzakelijke werkzaamheden en/of locatiebezoeken door onze technische medewerkers en door externe leveranciers uitgesteld worden. Storingen kunnen via de gebruikelijke kanalen gemeld worden. Onze technische dienst bekijkt per melding of de werkzaamheden die hiermee gemoeid gaan wel of niet kunnen worden uitgesteld. Daarnaast vragen wij leveranciers en onze technische dienst om bij onverhoopte bezoeken aan locaties zich niet of zo min mogelijk op te houden in ruimten waarin bewoners en of medewerkers verblijven.

Samenwerking in de regio
We werken zoveel mogelijk samen met andere zorgorganisaties in de regio, zodat onze maatregelen goed op elkaar aansluiten. Via brieven, mail, posters en ons cliëntenportaal informeren we bewoners, cliënten, familie en andere bezoekers over de manieren om verspreiding van het virus tegen te gaan. Onze medewerkers worden via het intranet op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en maatregelen die we als organisatie nemen.

Waardering
We spreken onze waardering uit aan alle medewerkers en vrijwilligers die zorg of diensten verlenen aan onze bewoners en (thuiszorg)cliënten. Ook dank aan allen die in welke vorm dan ook hulp aanbieden. Samen moeten we deze uitdaging klaren. 

Veelgestelde vragen

Als organisatie nemen we de ontwikkelingen rondom het coronavirus zeer serieus. Door de snelle ontwikkelingen van het virus nemen wij vrijwel dagelijks nieuwe voorzorgsmaatregelen. Omdat de informatie zo snel kan wijzigen, delen we de meest actuele berichtgeving op de website. 
 
Veelgestelde vragen
Op veelgestelde vragen over onze coronavirus maatregelen vindt u een lijst met veelgestelde vragen. We nodigen u uit om hierop te kijken als u een vraag heeft.