Informatie rondom coronaLees meer

Marga Klompé in tijden van corona

Op deze plek informeren we u over Marga Klompé in tijden van corona. Over de stand van zaken en over de maatregelen die we nemen om het risico op besmetting zoveel mogelijk te voorkomen. Ook informeren we u hier straks over het vaccineren. Ook in deze lastige tijden blijven wij ons elke dag inzetten om het beste uit elk moment te halen. 

Heeft u vragen over de informatie die wij op deze pagina geven? Neem dan contact op met onze corona vragenlijn. Voor cliënten, hun familie en medewerkers van Marga Klompé. Open van maandag tot en met vrijdag van 9-17 uur. T: 0544 47 33 18 of E: corona@szmk.nl. Of neem een kijkje bij de veelgestelde vragen over onze coronamaatregelen.

Voor vragen over de vaccinaties kunt u terecht op de vaccinatiepagina.  

Corona zette in het voorjaar van 2020 de hele wereld op zijn kop. Ook bij ons greep het virus om zich heen. Bij cliënten en bij medewerkers. Onze medewerkers deden er alles aan om veiligheid en warmte te blijven bieden in deze moeilijke tijd waarin naasten werden gemist. Na de zomerperiode waarin we gelukkig vrij bleven van besmettingen, zijn we in het najaar van 2020 in een fase terecht gekomen waarin landelijk de besmettingscijfers hoog bleven. Het land ging half december weer in lockdown. Ook wij hebben maatregelen moeten nemen om (een uitbraak van) het virus in onze locaties te voorkomen. Wij volgen daarin de richtlijnen van het RIVM. Het blijft belangrijk om de regels na te leven, dat geldt voor ons allemaal. Ook voor de bezoekers van onze locaties. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Update 18 januari
Afgelopen week is bekend geworden dat cliënten van verpleegafdelingen het vaccin Pfizer/BioNTech krijgen. Het ministerie van VWS maakt een scheiding tussen bewoners die onder de medische verantwoordelijkheid van een specialist ouderengeneeskunde vallen en bewoners die onder de verantwoordelijkheid van de huisarts vallen. De eerste groep wordt door ons geïnformeerd en door ons gevaccineerd. Zij hebben afgelopen week informatie van ons hierover ontvangen, samen met een toestemmingsformulier. De tweede groep wordt door de huisarts uitgenodigd. Voor beide groepen geldt dat de vaccinaties, zoals het er nu uitziet, starten vanaf 25 januari.

Update 7 januari

Vaccinaties van start
'Nederland, we gaan beginnen!’, zei André Rouvoet (directeur GGD) 6 januari voor het zetten van de eerste vaccinatie. Ook medewerkers van Marga Klompé hebben zich al aangemeld bij de GGD voor de vaccinatie. Wij zijn vanaf maandag 4 januari gestart met het uitnodigen van de medewerkers in de verpleeghuizen en woonzorgcentra  die we in deze eerste fase mogen oproepen. De GGD laat weten dat in onze regio het vaccineren van deze groep op 15 januari start. Dan zullen de eerste medewerkers hun vaccinatie krijgen.

De medewerkers in de thuiszorg volgen later. En met de inmiddels afgegeven goedkeuring voor het Moderna vaccin, hopen we volgende maand de eerste bewoners te kunnen vaccineren. Dat zal zoals het er nu naar uitziet op onze eigen locaties plaats gaan vinden. Ook hiervoor zijn de voorbereidingen in volle gang.

Terugblik
Terugkijkend naar het afgelopen jaar, was het jaar 2020 boven alles een bijzonder en een pittig jaar. Een emotioneel zwaar jaar voor alle betrokkenen. De bewoners, hun familie en onze medewerkers. Toch zijn er ook mooie dingen gebeurd. Zoals de gemeenschap die met ons meeleefde en ons vooral in de eerste golf bijna dagelijks een hart onder de riem stak. De buitenoptredens tijdens het prachtige weer. De vele lekkere dingen die werden gebracht. Het meeleven doet ons goed. We willen iedereen hiervoor bedanken. En het beste wensen voor 2021.

Besmettingen
Aan de vooravond van het nieuwe jaar werd duidelijk dat in Mariënhof helaas sprake is van besmettingen onder cliënten. Ook is op deze locatie een deel van de medewerkers positief getest. Gelukkig kon een aantal medewerkers van andere locaties gehoor geven aan de oproep om te komen helpen in Mariënhof. In locatie De Molenberg zijn op dit moment geen besmettingen meer. Wel hebben we enkele besmettingen op andere locaties en in de thuiszorg, maar deze blijven tot nu toe gelukkig beperkt.

Houd u aan de richtlijnen tijdens bezoek
We merken op meerdere locaties dat bezoek zich niet altijd aan de regels houdt. Het wordt voor iedereen steeds moeilijker om dat vol te houden, dat snappen we. Maar, het blijft heel belangrijk om de regels na te leven, ook voor bezoekers. Zeker nu de besmettingscijfers zo hoog blijven.

Update 3 december 
De afgelopen periode heeft een onbeschrijflijke impact gehad op iedereen die met corona te maken kreeg, met name in onze locatie De Molenberg die hard werd getroffen. We hebben steeds verdere maatregelen moeten nemen om het virus een halt toe te roepen. Regiomanager Judith Kroes: “En dat is ons gelukt. Samen hebben we het virus meer en meer onder controle gekregen. Na een bizarre tijd met veel emoties en spanningen voor alle betrokkenen zijn we blij dat er op dit moment in De Molenberg geen besmettingen meer zijn.” Dat betekent dat in die locatie langzaam en zorgvuldig een aantal maatregelen versoepeld kunnen gaan worden. Familie en cliënten zijn hier de afgelopen week over geïnformeerd. Hetzelfde geldt voor locatie De Hassinkhof in Beltrum, ook daar zijn momenteel geen besmettingen onder bewoners meer. 

Update 7 november
Update situatie De Molenberg
De besmettingsgolf in De Molenberg houdt al vijf weken aan. Zeven van de negen afdelingen die De Molenberg kent, zijn geraakt door het coronavirus.
 
“Op dit moment hebben ongeveer 25 bewoners het coronavirus en zijn ongeveer 50 medewerkers besmet. Deze aantallen veranderen dagelijks. In het woonzorgcentrum en op de afdelingen somatiek, zijn op dit moment relatief weinig besmettingen. We hopen van harte dat dit zo blijft”, aldus regiomanager Peter Stevens.
 
Medewerkers en management staan dagelijks voor dilemma’s en moeilijke morele en organisatorische keuzes. Ook is het een grote uitdaging om de roosters rond te krijgen. Peter: “We moeten helaas veel van onze medewerkers vragen. Het draaien van extra diensten, terugkomen van vakantie. Collega’s werken onder hoge druk met de emotionele belasting die daarbij komt kijken. En ook voor familie en bewoners zijn dit zware tijden.”

Update 22 okotober
Besmettingen in De Molenberg in Groenlo en De Hassinkhof in Beltrum
Op dit moment zijn er op 2 van de 14 locaties 16 cliënten besmet, waarvan 2 in De Hassinkhof en 14 in De Molenberg. Het totale aantal besmette medewerkers is opgelopen naar 51 van de in totaal 2.200 medewerkers. Helaas zijn op dit moment negen bewoners bezweken aan de gevolgen van corona.
 
Bestuurder Marcel Duvigneau: “Helaas neemt het aantal besmettingen in ons land alleen nog maar toe. Na één dag met een daling in de cijfers, lijkt het aantal zelfs nu nog harder te stijgen. We zullen dus nog lang in deze situatie zitten en misschien zal de situatie zelfs nog verder verslechteren. Weet dat we met man en macht proberen om verspreiding van het virus een halt toe te roepen. Zo blijven we de medewerkers en cliënten met regelmaat preventief testen als de situatie daarom vraagt." 

Update 16 oktober
Extra maatregelen
Sinds afgelopen dinsdag zijn de maatregelen in het land verder verscherpt om het hoge aantal besmettingen te laten dalen. Ook binnen Marga Klompé scherpen wij twee regels aan om het risico op verspreiding van het coronavirus te verkleinen: 

Aanscherping bezoekregeling
We gaan de bezoekersaantallen beperken om het risico op verspreiding van het virus te verminderen. De bezoekregeling wordt als volgt: er mag één bezoekmoment per dag zijn voor maximaal 2 bezoekers.
(in verband met besmettingen in De Molenberg geldt op dit moment een andere bezoekregeling: 1 bezoeker, 1 keer per dag) 

LET OP: de bezoekregeling kan afwijken op afdelingen waar besmettingen zijn

Verscherpte maatregelen Grand Cafés

  • Bezoek is niet meer toegestaan in het Grand Café. Het bezoekmoment vindt op de kamer of het appartement plaats
  • Bewoners zijn welkom in de Grand Cafés voor het nuttigen van de maaltijden en de koffiemomenten. Eten wordt in shifts gedaan
  • Alle Grand Cafés sluiten om 18.00 uur
  • Het is niet mogelijk om feestjes en/of verjaardagen te houden in het Grand Café

Update 13 oktober
Besmettingen in De Molenberg in Groenlo
Eind september zijn in De Molenberg een medewerker en een bewoner besmet geraakt met het coronavirus. We zijn nu twee weken verder. Op 4 van de 9 afdelingen zijn besmettingen vastgesteld. Op dit moment zijn 16 bewoners en 25 medewerkers positief bevonden. Helaas hebben we van zes bewoners afscheid moeten nemen. Van de 16 bewoners die besmet zijn, hebben 11 bewoners geen tot weinig klachten en zijn 5 bewoners ziek. In De Molenberg wonen 155 ouderen en werken 330 medewerkers.
 
Regiomanager Judith Kroes: “Het coronavirus is een grillig en onvoorspelbaar virus. Met man en macht wordt geprobeerd het virus een halt toe te roepen. Het eist veel van ons allemaal: bewoners, familie, medewerkers. En het brengt veel emoties teweeg als onmacht en verdriet. Dagelijks maken we de lastige afweging: wat moeten we doen om het virus te beteugelen en veiligheid te bieden? En wat we kunnen doen om het welzijn en de kwaliteit van leven voor bewoners te blijven ondersteunen en de zorg nog rond te krijgen? Het zijn moeilijke vraagstukken.”
 
Medewerkers in De Molenberg worden met regelmaat preventief getest als de situatie op de afdeling daarom vraagt. Ook bewoners met symptomen die passen bij het coronavirus testen we periodiek preventief. Op deze manier proberen we grip te krijgen op de verspreiding van het virus en treffen we per afdeling passende maatregelen.
 
Bezoekmogelijkheid in De Molenberg
De maatregelen in De Molenberg zijn voor de aangedane afdelingen aangescherpt: het bezoek aan dierbaren is beperkt tot één bezoeker per dag. Familie kan op bezoek blijven komen bij hun naaste. Bezoekers op al onze locaties dragen een mondneusmasker. Op afdelingen in De Molenberg die in isolatie zijn, wordt daarnaast ook een schort, handschoenen en spatbril gedragen door bezoekers.
 
Update 2 oktober
Bezoekers registratie
Bezoekt u één van onze locaties? Dan vragen wij om u te registreren. Dat zal in ieder geval op maandag 5 oktober ingaan, op sommige locaties start de registratie per vandaag. We vragen uw naam, telefoonnummer en mailadres te noteren op de registratielijst die u bij de ingang van de locatie vindt.  

Op die manier kunnen wij u, wanneer er bijvoorbeeld een besmetting op een afdeling in de locatie is geconstateerd, snel bereiken. Graag eerst registreren, daarna uw handen desinfecteren en dan uw mondneusmasker pakken en opzetten. 

Update 29 september
Aanscherping maatregelen
Ook wij merken dat de besmettingen toenemen. Wij nemen daarin onze verantwoordelijkheid, ook in het licht van de persconferentie van het kabinet van maandag 28 september en de daar aangekondigde maatregelen. Zo hebben we besloten om de maatregelen in alle locaties aan te scherpen om de kans op besmettingen te verkleinen. Dit zijn de preventieve maatregelen die we nemen:  

Continue dragen van een mondneusmasker verplicht
Vanaf zaterdag 26 september zijn bezoekers van de locaties verplicht te allen tijde een mondneusmasker te dragen. Dit geldt ook wanneer u in het appartement, de kamer of woning van uw naaste bent. Marga Klompé zorgt voor mondneusmaskers. Deze liggen klaar (dichtbij) de entree van de locatie. Wanneer u de locatie betreed, zet u het mondneusmasker op en deze houdt u op totdat u de locatie verlaat. Wij zullen toezien op naleving van deze afspraak.

Niet allemaal tegelijk eten
Om het risico op besmetting te verkleinen, is het niet langer toegestaan om met grote groepen in het restaurant te zitten. Daarom gaan de bewoners vanaf vandaag of morgen – daar waar dit nog niet het geval was - in shifts eten in onze Grand Cafés.

Thuiswerken en online overleg
Onze kantoormedewerkers zijn tot tenminste 20 oktober verplicht om thuis te werken en komen alleen bij noodzaak naar kantoor. Teambijeenkomsten worden niet meer georganiseerd en overleggen vinden online plaats.

Update 26 augustus
Opname van mensen met dementie 
Alle cliënten met dementie blijven we opnemen op een speciaal daarvoor ingerichte unit op de afdeling Ravelijn in De Molenberg. Hier verblijven zij 10 dagen waarna zij naar hun 'eigen' locatie gaan. De reden dat we dit doen is het risico dat opname van deze groep cliënten met zich meebrengt. Zo zijn er in de periode voor de opname vaak veel mensen betrokken. Ook zijn cliënten met dementie vaak beperkt in het kunnen aangeven van gezondheidsklachten en vaak moeilijk te instrueren, bijvoorbeeld bij het opvolgen van de coronaregels. Zo proberen we het risico op besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen. 

Update 24 augustus
Maatwerk in maatregelen om een nieuwe lockdown te voorkomen 
We zijn er alert op en bereiden ons voor om bij, onverhoopt, mogelijke nieuwe besmettingen met het coronavirus in één of meerdere van onze locaties, direct maatregelen in te kunnen zetten om verdere besmettingen te voorkomen. De maatregelen die we treffen zullen maatwerk zijn. We bekijken per situatie en per locatie of afdeling wat nodig is. Weet dat we te allen tijde zullen proberen om sluiting van locaties te voorkomen. Dat kunnen we alleen samen met u. Met bezoekers, familie van cliënten en medewerkers door samen de coronaregels op te volgen. En samen met onze collega-zorginstellingen in de regio. Zo hebben we bijvoorbeeld afspraken gemaakt met Azora, Careaz, Markenheem en Sensire om bij een grote uitbraak bewoners die zijn besmet met het coronavirus tijdelijk op te vangen in een gezamenlijk zorghotel, gevestigd in de Slingebeek in Gaanderen. Naast het zorghotel zijn dichterbij in Borculo en in Dinxperlo mogelijk enkele bedden beschikbaar voor cliënten die besmet zijn met het coronavirus waar de zorg niet thuis of anders georganiseerd kan worden. 

Update 22 juli - berichtje voor naasten van de cliënten en vrijwilligers
Op vakantie
De vakanties staan voor de deur. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft met kleuren aan hoe veilig een land of gebied is om naartoe te reizen. Wij vragen u dit advies op te volgen, gezien de kwetsbare groep cliënten binnen onze locaties. Reist u toch af naar een code oranje gebied - noodzakelijke reizen -  dan verzoeken we u 10 dagen (vanaf dat u thuis bent) onze locaties niet te bezoeken. Dit zijn de richtlijnen van het RIVM die wij volgen.
 
Overig nieuws
Corona vragenlijn
We krijgen veel vragen over corona. Daarom hebben we een corona vragenlijn in het leven geroepen. Voor cliënten, hun familie en medewerkers van Marga Klompé. Bij vragen kan gebeld worden met telefoonnummer 0544 47 33 18. Mailen naar corona@szmk.nl kan ook. De corona vragenlijn is van maandag tot en met vrijdag van 9.00 - 17.00 uur bereikbaar. Voor allerlei vragen zoals ‘Ik kom uit een code oranje land, wat nu?’ en 'Moet ik nog een vragenlijst invullen als ik op bezoek kom?

Wil je ons helpen?
Ben jij op dit moment gediplomeerd helpende, verzorgende (IG) of verpleegkundige? Dan doen we graag een beroep op jou! Ben jij bevoegd, maar niet meer bekwaam om zorg te verlenen? Of volg je een zorgopleiding en heb je nog tijd om iets extra’s te betekenen? Dan komen we ook graag met jou in contact, wij verwachten dat we de komende periode behoefte hebben aan zorg medewerkers. Stuur een mailtje naar inzet.corona@szmk.nl met wat jij kunt betekenen of kijk hier voor meer informatie en aanmelden.   

In contact blijven
Via ons cliëntenportaal kunt u volgen hoe het met uw naaste gaat. Kunt u nog niet meelezen met de zorg in het cliëntenportaal en zou u dat wel willen? Dan kunt u een mail sturen aan serviceloket@szmk.nl.
 
Bewoners en (thuiszorg)cliënten
We zullen te allen tijde toegewijd de zorg blijven bieden die nodig is, zoals u dat van ons gewend bent. Daarbij staat de bescherming van ons allen voorop. We houden in afstemming met de GGD actief de landelijke ontwikkelingen én de situatie op onze locaties in de gaten. Wanneer u als bewoner of (thuiszorg)cliënt een griepachtig beeld heeft, kunt u erop vertrouwen dat we direct in afstemming met de specialist ​ouderengeneeskunde of huisarts de juiste maatregelen nemen.

Samenwerking in de regio
We werken zoveel mogelijk samen met andere zorgorganisaties in de regio, zodat onze maatregelen goed op elkaar aansluiten. Via brieven, mail, posters en ons cliëntenportaal informeren we bewoners, cliënten, familie en andere bezoekers over de manieren om verspreiding van het virus tegen te gaan. Onze medewerkers worden via het intranet op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en maatregelen die we als organisatie nemen.

Waardering
We spreken onze waardering uit aan alle medewerkers en vrijwilligers die zorg of diensten verlenen aan onze bewoners en (thuiszorg)cliënten. Ook dank aan allen die in welke vorm dan ook hulp aanbieden. Samen gaan we deze uitdaging klaren. 

Veelgestelde vragen

Als organisatie nemen we de ontwikkelingen rondom het coronavirus zeer serieus. Door de snelle ontwikkelingen van het virus nemen wij vrijwel dagelijks nieuwe voorzorgsmaatregelen. Omdat de informatie zo snel kan wijzigen, delen we de meest actuele berichtgeving op de website. 
 
Veelgestelde vragen
Op veelgestelde vragen over onze coronavirus maatregelen vindt u een lijst met veelgestelde vragen. We nodigen u uit om hierop te kijken als u een vraag heeft.