22 september 2022

Museumbeleving in De Molenberg

Voor sommige bewoners in onze zorglocaties is het niet mogelijk om op pad te gaan naar musea, laat staan naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Het Rijksmuseum kwam met de oplossing: dan brengen we de museumbeleving toch naar de mensen toe! En wel met hét icoon van Nederland: de Nachtwacht. Niet de echte natuurlijk, maar een levensechte reproductie op ware grootte. De Hoge Weide in Lochem had de eer al gehad, nu was locatie De Molenberg in Groenlo aan de beurt. 
 
“Anderhalf jaar geleden hebben we ons hiervoor ingeschreven”, vertelt medeorganisator Miranda Krabben. “Wij dachten geen kans meer te maken totdat we in juni het verlossende telefoontje kregen dat ze toch konden komen”.  De Kapel in De Molenberg is vrijgemaakt om het enorme schilderij van 4 bij 5 meter op te stellen. Met een echte lijst eromheen doet de replica bijna niet af aan het origineel.
 
Woensdag 21 september was de officiële opening. Bewoners en belangstellende waren aanwezig. De dag ervoor werd het enorme schilderij opgebouwd. Miranda: “De bus van het Rijksmuseum had al veel bekijks.” Het duurde nog wel even voordat het schilderij ‘strak’ stond. Er zaten plooien in die eruit gestreken moesten worden. Uiteindelijk moest bijna het hele doek gestreken worden. 
 
Mevrouw Klokman bezoekt het dagcentrum van De Molenberg en was aanwezig bij de opening. Ze vond het interessant: “Ik hou van schilderijen en ik vind het bijzonder dat ik in de gelegenheid ben om er iets meer van te horen en te zien.”
 
Drie weken lang blijft de Nachtwacht in Groenlo. Bewoners kunnen het schilderij op maandag, woensdagmiddag, donderdagochtend en in de weekenden bekijken. Andere belangstellenden kunnen de komende drie weekenden in de kapel aan de Ziekenhuisstraat in Groenlo terecht: 24 en 25 september, 1 en 2 oktober en 8 en 9 oktober tussen 13.00 uur en 16.00 uur. De toegang is gratis. Een vrije gift is mogelijk, hiervoor staat een bus bij de uitgang. 

Deel dit bericht via: Twitter Facebook Mail