Lees meer over de nieuwbouwplannen

18 december 2023

Vrijwilligers laten minder mobiele ouderen mooie middag beleven op kerstmarkt

Op zaterdag 16 december genoten minder mobiele ouderen uit Bredevoort dankzij vrijwilligers van een feestelijke kerstmarkt. Een mooi initiatief dat we samen met Wethouder WMO Joop Wikkerink en organisatoren van de kerstmarkt hebben opgezet. Met als doel om onze locatie Ambthuis meer te betrekken bij de lokale gemeenschap en activiteiten in Bredevoort, en andersom. 

Initiatief en verbinding

Wat begon als een verzoek van VVV Bredevoort groeide uit tot een initiatief om ouderen met beperkte mobiliteit te betrekken bij lokale activiteiten. WMO wethouder Joop Wikkerink en organisatoren mobiliseerde vrijwilligers via social media, waardoor ouderen samen met hen de Kerstmarkt konden bezoeken.
 
“Wij willen dat ouderen zich blij voelen en weten dat ze erbij horen, ook als hun mobiliteit wat minder is” zegt Joke, coördinator Welzijn bij Marga Klompé. “Samen iets leuks doen, dat is wat telt.”

Samen op stap

Om klokslag 15.00 uur verzamelden 16 vrijwilligers en 14 ouderen zich bij locatie Ambthuis. Onbekend met elkaar wilden ze samen de kerstmarkt beleven. De ouderen, te voet of in een rolstoel, en zelfs vier bewoners uit Aalten, die met de Electrocar en rolstoelbus naar Bredevoort kwamen, maakten deel uit van deze groep. Een van de ouderen deelde grappend: "Ik moest eerst nog de banden van de rolstoel oppompen."
 
Voor de initiatiefnemers is dit slechts het begin. Joke benadrukt: “We willen regelmatig iets leuks organiseren voor ouderen. Aan de reacties te zien hebben zowel bewoners als vrijwilligers genoten, en is een soortgelijke activiteit voor herhaling vatbaar. Het idee is dat mensen die het leuk vinden, ouderen meenemen en samen mooie momenten beleven, bijvoorbeeld tijdens evenementen zoals Bredevoort Schittert."

Initiatiefnemer Joop Wikkerink zorgt voor verbinding

Joop Wikkerink, wethouder WMO en inwoner van Bredevoort, is een groot voorstander van hulpvaardigheid. Met oproepen op social media en zijn persoonlijke inzet zorgde Joop, samen met de kerstmarktorganisatoren, voor voldoende vrijwilligers. Dit maakte het mogelijk voor minder mobiele ouderen om samen de kerstmarkt te bezoeken, met soms een letterlijk duwtje in de rug bij het voortduwen van de rolstoel.
 
Tijdens gesprekken op de Achterhoekse bank sprak Joop met mensen over belangrijke thema's rond ouder worden. Deze dialogen zijn essentieel gezien de snel vergrijzende samenleving, met de Achterhoek voorop. Joop blikt terug op een geslaagde dag: “Vanmiddag bleek hoe leuk en gezellig het is om samen, jong en oud, met elkaar een middagje op te trekken.”

Dank aan alle vrijwilligers

Het bezoek aan de kerstmarkt was een groot succes. Een woord van dank aan iedereen die heeft geholpen om de ouderen een geweldige dag te bezorgen. Deze positieve ervaringen dragen bij aan het creëren van een warme gemeenschap waarin het praten over én zorgen voor morgen centraal staat. Laten we hopen op nog veel meer van zulke mooie dagen samen.

Deel dit bericht via: Twitter Facebook Mail