Bouwplannen Willebrordhof

Op deze pagina delen we ontwikkelingen rond de bouwplannen aan de Willebrordstraat in Aalten. 

Wonen met zorg voor ouderen in voormalige school in Aalten

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de bouw van de nieuwe locatie Willebrordhof in Aalten. De locatie is ontworpen met het oog op de groeiende uitdaging van een vergrijzende bevolking en het beperkte aantal zorgprofessionals. Er zijn twaalf nieuwe woonplekken gerealiseerd in het voormalige schoolgebouw aan de Willebrordstraat in Aalten. De nieuwe locatie heeft de naam Willebrordhof gekregen. Deze woonplekken zijn voor ouderen die op lichamelijk gebied intensieve zorg nodig hebben. 
 
Wonen met zorg in Willebrordhof is anders dan we van bestaande verpleeghuizen kennen en dat heeft een reden. Op het nieuws is er al veel aandacht voor: Nederland heeft te maken met de toenemende vergrijzing, een meer complexe zorgvraag en tekorten op de arbeidsmarkt. Wil Marga Klompé ook in de toekomst nog goede zorg kunnen leveren, is het noodzakelijk dat we op een andere manier gaan denken en (samen)werken. Daarom hebben we ervoor gekozen om Willebrordhof anders in te richten. We gaan op kleine schaal pionieren en onderzoeken met welke innovatieve oplossingen toekomstbestendige zorg georganiseerd kan worden.

Ondersteuning naasten en mantelzorgers
Wat deze locatie anders maakt, is dat sterk wordt ingezet op zelfredzaamheid van de bewoner met de ondersteuning van naasten en mantelzorgers. Professionele zorg wordt verleend wanneer dat echt nodig is, vergelijkbaar met de zorg die men thuis zou ontvangen. Dit wordt aangevuld en ondersteund door zorgtechnologie. Denk aan het automatisch openen van deuren door middel van een tag (slimme sleutel), gordijnbesturing met een afstandsbediening, maar ook optische sensoren. Deze sensoren geven signalen af wanneer een bewoner zorg nodig heeft.

Marcel Duvigneau, bestuurder van Marga Klompé: “We zijn extra blij met de locatie aan de Willebrordstraat omdat deze in de directe omgeving van onze zorglocatie Beth San ligt. Voor bewoners kunnen we de zorgfaciliteiten van Beth San benutten. En zij kunnen meedoen met de ontspanningsactiviteiten. Tegelijk is er afstand wat een maximale privacy van de bewoners garandeert”.

Het gebouw

Het bestaande schoolgebouw is behouden en uitgebreid met een nieuwe vleugel. De nieuwe vleugel heeft een plat in plaats van een hellend dak en voorzien van een energie A label. In het bestaande deel zijn acht studio's gerealiseerd. In de nieuwe vleugel vier. Hieronder ziet u een 3D impressie van de nieuwe vleugel die aan de achterzijde van de school is gebouwd. 

In gesprek

In 2022 gingen wij voor het eerst in gesprek met omwonenden over de plannen. De presentatie die toen is gegeven vindt u hier. Tijdens de bijeenkomst zijn vragen gesteld waarop hieronder de antwoorden staan.

In december is er nog een bijeenkomst gehouden met de buurt, samen met de aannemer. De aannemer heeft de buurt verteld over de planning en andere zaken zoals de aanvoer van bouwmaterialen. Lopende de bouw heeft de projectleider direct contact met de omwonenden en weten zij waar zij hun vragen kunnen stellen of zorgen kunnen uiten. 

De bouwplannen in beeld

Hieronder wat beelden van de grond- en bouwwerkzaamheden van Willebrordhof.